•  
  • Ghid Cazare Romania - Aproape toate locurile bune de cazare din Romania

 

Autentificare / Inregistrare

Intra in contul tau:
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
 
Nu ai un cont? Creaza un cont facand click aici ... Ai un cont si ai uitat parola? ...
 
 
 

Abonare noutati

 
Newsletter cu Oferte Aboneaza-te la newsletterul Ghid Cazare Romania sa primesti cele mai bune oferte. Fii primul!
 
 
     
   
     
 
     
   
     
 
 
trimite
 
 

Share

 
 
 
 

Linkuri utile

 
 
 
 
 

Judete / Localitati

 
 
 
 
Castelul Teleki, Gornesti
 
 
 
 

Despre Castelul Teleki, Gornesti

 
 

Localizare: castelul Teleki este situat in localitatea Gornesti, judetul Mures, Transilvania

Coordonate GPS:
46° 40' 9.99" N  24° 38' 43.74" E  

Descriere generala

Judetul Mures se poate mandri cu cel mai mare numar de castele, palate sau conace din tara. O bogatie culturala impresionanta, care din pacate, este lasata in multe locuri in paragina. Multe dintre aceste castele apartin acum vechilor familii nobiliare din Transilvania, dar sunt folosite in continuare de diferite institutii ale statului roman. In aceasta situatie se afla Castelul Teleki din Gornesti, in care, in prezent functioneaza un Preventoriu TBC pentru copii.

Am ajuns la Castelul Teleki din Gornesti intr-o dimineata ploioasa de inceput de decembrie. Am urmat drumul national nr. 15 spre Reghin iar in localitatea Gornesti am incetinit viteza pentru a vedea exact impozanta constructie. Nu ne-a fost greu s-o gasim, chiar si ascunsa printre arbori seculari, cum se gaseste astazi. Am oprit in fata unei porti metalice imense, inchise cu lacat. Un afis cu „Intrarea Interzisa” ne-a cam facut sa ezitam. Printre gratiile portii se putea zari fatada imensului castel. De jur in prejur un helesteu cu apa verde, netulburata de nimic. Am intrat in curte, am trecut podul peste helesteu si am ajuns in fata unei porti de lemn masiv, atent sculptata. Oare cati nobili s-au perindat pe acolo inainte? Oare de cate ori contele Samuel Teleki a intrat, tinand o carte rara sub brat pe acea poarta? Urmele timpului se vad pe fatada castelului, se vad pe zidurile batute de vant si ploi, se vad pe poarta imensa care scartaie la orice deschidere. A scartait si cand am intrat noi. Acum, cladirea functioneaza ca Preventoriu pentru TBC, iar in curte se vedeau niste copii zgribuliti de frig, ce se uitau la noi mirati. Ne-a intampinat un catel cu latratul lui, pe care insa l-a linistit stapana sa, portarul institutiei. Am urcat scara circulara pana la biroul directorului Preventoriului, care ne-a dat mai multe detalii despre starea actuala a castelului dar si despre istoria sa de secole.

Stramosul castelului de astazi, castelul medieval fortificat, la care un document din 1477 facea referire numindu-l "Castellani castelli Gornesti", a fost construit din ordinele lui Istvan Erdely intre 1462 si 1465. Regele Matei Corvin numeste cladirea "castel", printr-un document regal din 1478. Castelul lui Istvan Erdely este obtinut in 1685 de catre cancelarul contele Mihaly Teleki. Intre 1772 si 1782 Joseph Teleki si fiul sau, contele Laszlo Teleki demoleaza castelul si-l reconstruiesc in forma pastrata pana astazi. Numele Teleki este unul marcant atat pentru istoria Transilvaniei, cat si a Ungariei, deoarece aceasta familie aristocrata s-a implicat activ de-a lungul secolelor atat in domeniul politic-administrativ, cat si in cel cultural. In anul 1685, Mihaly Teleki (1634 - 1690) a devenit conte al Sfantului Imperiu Roman, primind titlul de la imparatul Leopold I. Cel mai cunoscut membru al familiei este insa contele Samuel Teleki (1739-1822), cancelar al Transilvaniei la Viena in 1769 si fondator al bibliotecii Teleki din Targu-Mures. Contele Samuel Teleki se afla inmormantat in curtea celui de-al doilea castel al familiei - Castelul Teleki din Dumbravioara.

Numit „cel mai frumos castel din Ardeal” si „comoara Muresului” castelul Teleki din Gornesti se afla la 17 km distanta de Targu-Mures si este construit in asa-numitul stil Grassalkovich, foarte raspandit in Budapesta. Proiectat de arhitectul Andreas Mayerhoffer din Salzburg, fiind asemanator palatelor din Godollo si Pecel realizate de acesta, castelul Teleki este situat in imediata apropriere a raului Mures, in cadrul unui impresionant parc dendrologic. In curtea castelului castanii, frasinii, salcamii, stejarii sau nucii se intrec la varsta cu statuile alegorice si busturile Marchizului de Mirabeau sau al regelui Ludovic al XVI-lea. Acum statuile sunt acoperite de folie protectoare neagra, par niste femei indoliate. Proiectat in stilul baroc, castelul Teleki din Gornesti are forma literei U, din corpul principal al cladirii desprinzandu-se, catre gradina, doua aripi. Fatada cladirii are in centrul ei un fel de balcon suprainaltat, cu colturi rotunjite. Acoperisul inalt este strabatut de lucarne, fereastre mici, amenajate in scopul luminarii si aerisirii podului sau a incaperilor aflate la nivelul podului. In varful acoperisului se afla un orologiu imens. N-am putut ajunge in pod fiindca scara e impracticabila si acolo si-au facut cuib mai multi lilieci. Trasatura caracteristica a acestui castel este numarul de camere si ferestre. Castelul Teleki din Gornesti are 52 de camere si 365 de ferestre, simbolizand saptamanile si zilele anului. Interiorul castelului mai pastreaza parfumul baroc al vremurilor apuse. Sobele de teracota verzi si albe, de¬corate cu ingerasi sunt folosite astazi ca suport pentru televizor. Lustrele, care erau o data pline cu lumanari si ofereau ambianta perfecta unei sali de bal, atarna tragic din tavanul pictat si sunt imparatia paianjenilor ce si-au croit panza aici. In perioada baroca, arhitectii puneau accentul pe ilustrarea statutului social. In Castelul Teleki din Gornesti se poate observa o evidentiere accentuata a holului principal, cu podelele sale de marmura colorata, a scarii circulare ce da in holul larg, a usilor sculptate, care dau in diferite incaperi. Astazi peretii culoarelor si ai salilor sunt pictate cu scene din povesti. Contii si contesele de demult sunt inlocuiti cu Alba ca Zapada si cei sapte pitici dar si cu un teren de fotbal, cum e pictura de pe peretii dormitorului baietilor.

Castelul din Gornesti a fost retrocedat familiei Teleki in urma unei decizii judecatoresti, impreuna cu o parte din fostele proprietati ale familiei, reprezentand 100 hectare de padure si 100 hectare de teren arabil. Ultimul proprietar al castelului, contele Mihaly Teleki a donat castelul autoritatilor sanitare romane, iar din 1947 acesta a gazduit o cli¬nica TBC. Astazi in cadrul castelului functioneaza un Preventoriu TBC, aici fiind internati in prezent 65 de copii, cu varste cuprinse intre 4 si 14 ani. Cladirea este data in folosinta de catre reprezentantii familiei Teleki acestui Preventoriu TBC pana in anul 2011. Dupa acest an, soarta copiilor care fac tratament preventiv aici este incerta. La ora actuala exista patru preventorii TBC in tara, in Iasi, Prahova, Bistrita si Gornesti, cel din judetul Mures asigurand chimioprofilaxia pentru copii din judetul nostru, dar si din judetele invecinate. Potrivit managerului Preventoriului TBC pentru copii, dr. Nelu Luca, copiii care vin la preventie aici sunt copii care s-au vindecat de TBC sau care au trait in focare de TBC, avand parintii bolnavi de tuberculoza. In acest Preventoriu micutii stau de la 3 luni pana la un an, fac tratament dar merg si la gradinita sau la scoala din incinta spitalului, in functie de varsta pe care o au. Dr. Luca a precizat ca micutilor pacienti li se ofera cinci mese pe zi iar ratia de hrana oferita de Ministerul Sanatatii este de 6 lei pe zi. Suma este mica, dar managerul se bucura de ajutorul oferit de unele fundatii din Anglia si Olanda. Strainii vin si le aduc micutilor haine, jucarii dar si conserve de hrana. Cand am intrat in dormitoarele cu peretii pictati ne-am simtit ca intr-un orfelinat. Copiii erau la scoala, paturile de spital suprapuse tradau o urma de tristete. Majoritatea copiilor de aici sunt cazuri sociale, copii care au infruntat o boala grea la o varsta mult prea frageda, copii ai caror parinti sunt si acum internati in tara in diferite sanatorii sau, mai rau, infrunta puscaria, cum era cazul unui copil, de care directorul ne-a spus ca i se va termina tratamentul in curand iar tatal sau e inchis la Jilava si copilul n-are mama. Doctorul Luca ne-a vorbit si despre planurile sale privind cladirea, planuri care au fost date peste cap de retrocedare. Acum acesta se gandeste cu teama la anul 2011.

Sursa: Wikipedia, Ziarul de Mures

 
 
Comentarii
 
 
Numele tau:*
     
   
     
 
 
Email:*
     
   
     
 
 
Comentariu:*
     
   
     
 
 
Cod de securitate*
Click pe poza pentru a incerca alt cod
     
   
     
 
 
  trimite comentariul tau